Renoveren is soms noodzakelijk, van groot belang is natuurlijk wel het hebben of maken van een goed fundament. Wat hierbij erg handig kan zijn in betonplex. Door middel van de betonplex platen kan je gemakkelijk renovatiewerkzaamheden uitvoeren aan het te herstellen beton. Beton is het fundament van de woning en vandaar dat het zeer belangrijk is om onder handen te nemen bij de woningrenovatie.

 

 

Het fundament

De basis van een goede renovatie ligt zoals we hier boven stelde bij een goed fundament. Het fundament bestaat uit de beton delen van de woning. Beton is sterk, goed isolerend en praktisch, echter door verwering kunnen er schades ontstaan. Waterschade door regen maar ook scheuren door droogte zijn hier voorbeelden van. Naast scheuren kunnen er stukken beton loslaten door stoot- of slagschade en kan het nodig zijn het beton te repareren. Waar kleine schades vaak op te lossen zijn door nieuw beton te smeren in kleine scheuren en gaten, is er voor grotere schades soms een meer ingrijpende reparatie nodig. De grote schades repareren kan gemakkelijk gedaan worden met behulp van betonplex. Het betonplek zet je in zo een geval vast tegen de schade. Hierdoor bestaat een bekisting van het beschadigde beton. Belangrijk is eerst met een bezem de schadeplek goed schoon te maken zodat los beton en gruis verwijderd is. Nadat de bekisting over of om de schadeplek heen zit kan je gemakkelijk nieuw beton op en in de schadeplek storten of spuiten. Indien nodig kan je aan de bovenkant van de bekasting een gat boren om zo het beton naar de schadeplek te sturen. Op deze manier vul je gemakkelijk en snel de schadeplekken op. Na het drogen verwijder je de bekisting en schuur je het beton vlak op. Dit zorgt ervoor dat het beton weer in goede staat hersteld is en zo het fundament weer voldoet aan de eisen.

 

 

Na het fundament

Nadat het fundament schadevrij is gemaakt kan je verder met de overige renovaties. De basis hiervoor is gelegd door het repareren van het fundament en zo kan er veilig verder gewerkt worden aan de overige knelpunten. Belangrijk is om tijdens de renovatie van boven naar beneden te werken. Het is het verstandigste na het fundament het dak aan te pakken en zo richting grondniveau te werken. Op deze manier eindig je met alle spullen beneden waardoor je niet met spullen en gereedschap langs en door al gerenoveerde ruimtes hoeft. Hierdoor neemt de kans op het per ongeluk beschadigen van een reeds gerenoveerd onderdeel van de woning sterk af. Tevens houd je zo de gerenoveerde onderdelen zo schoon mogelijk, slepen met gereedschap en spullen kan immers vuil veroorzaken. Indien je van plan bent te schilderen doe dit dan voor het eventueel renoveren van de toplaag van de vloer (nieuw laminaat en dergelijke) of dek de vloer(en) goed af zodat de verf deze niet bevuilen bij eventueel spetteren of druppelen.