Stel, het moment is weer aangebroken dat je een nieuw zakelijk energiecontract nodig hebt. Om snel de beste aanbiedingen in de markt met elkaar te vergelijken, kun je het beste naar een zakelijke energievergelijker gaan. In zo’n vergelijker zie je een opsomming van aanbiedingen. Waar let je dan op? Wij leggen het je uit.

Totale jaarkosten

Voor veel ondernemers hangt de keuze voor een zakelijk energiecontract af van de prijs. De meesten willen namelijk een zo voordelig mogelijk tarief voor het gas- en stroomverbruik. Wat de voordeligste prijs is voor jouw bedrijf zie je in een energievergelijker aan de totale jaarkosten. Hierin zijn namelijk alle energiekosten meegerekend. Vandaar dat de jaarkosten belangrijk zijn voor het maken van je definitieve keuze.

De kosten die zijn meegenomen in de totale jaarkosten zijn:

  • De leveringskosten van de energieleverancier (vaste en variabele kosten)
  • De netbeheerkosten
  • De energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE)

Indien bij het zakelijk energiecontract een welkomstkorting hoort, dan is deze ook inbegrepen bij de jaarkosten.

Groene stroom

Wie duurzaamheid belangrijk vindt, kan kiezen voor groene stroom. Vaak wordt in een energievergelijker aangegeven of de stroom die bij het energie-aanbod hoort duurzaam is opgewekt. Ook gas kan duurzaam zijn. Meestal wordt dit CO2-gecompenseerd gas genoemd. Dit houdt in dat de CO2 die vrijkomt tijdens de productie wordt gecompenseerd door CO2 besparende projecten. Vaak kun het aanbod in de vergelijker filteren op uitsluitend duurzame energie. Wel zo makkelijk.

Variabele of vaste energietarieven

Een energiecontract kan vaste of variabele leveringstarieven hebben. Bij vaste tarieven staat de prijs gedurende de periode van je lopende energiecontract vast. Bij variabele tarieven wijzigt de prijs twee keer per jaar: in januari en in juli.

Of de beste keuze een vast of een variabel leveringstarief is, hangt af van hoeveel zekerheid jij wilt. Bij een variabel tarief kunnen de prijzen ieder half jaar stijgen of dalen. Daalt het tarief dan profiteer je, maar stijgt het tarief dan ga je meer voor je energie betalen.

Bij een vast tarief weet je het komende jaar (of jaren) waar je aan toe bent. Gedurende de looptijd van je zakelijk energiecontract staat je leveringstarief vast. Zoek je meer zekerheid, dan heeft een vast tarief waarschijnlijk je voorkeur.

Contractduur

Bij een zakelijk energiecontract heb je de keuze uit diverse contractduren. Er zijn bijvoorbeeld eenjarige en driejarige contracten en meestal gaan die samen met vaste energietarieven. Het voordeel van een driejarig aanbod is dat je de komende periode geen omkijken meer hebt naar je contract. Is de energiemarkt bovendien stijgende en worden de vaste leveringstarieven duurder, dan blijf jij alsnog de scherpe tarieven betalen die je eerder hebt vastgelegd.

Bij eenjarige contracten dien je elk jaar een nieuw contract af te sluiten om dure verlengingstarieven te voorkomen. Hier moet je dus alert op zijn. Zijn bovendien de prijzen op de energiemarkt dalende, dan ben je blij als het weer tijd is om een nieuw contract aan te vragen. Bij een stijgende energiemarkt had je wellicht liever een driejarig contract afgesloten. Vraag je bij deze keuze dus af wat jij belangrijk vindt!

Welkomstkorting

Bij sommige zakelijke energie-aanbiedingen wordt een welkomstkorting aangeboden. Meestal wordt deze korting na een jaar uitgekeerd. Voor degenen die na een jaar graag een mooi bedrag teruggestort krijgt op zijn rekening, is een welkomstkorting interessant. Let wel op: als je voortijdig het energiecontract eindigt, dan ontvang je geen welkomstkorting meer.

Een scherp zakelijk energiecontract

Nu je exact weet hoe je een zakelijke energievergelijking maakt, kun je zelf aan de slag. Want ook als ondernemer heb je recht op scherpe energietarieven. Begin vandaag nog met energie vergelijken zakelijk en bespaar op je energiekosten.