Ja, vooral tijdens vergaderingen. Dan is een notulist altijd super handig. Zo kan je gemaakte afspraken goed achterhalen en wordt er niets vergeten. Ook altijd fijn wanneer je iets terug kan lezen. Want het kan wel eens voorkomen dat je niet alles in je op neemt. En dat is logisch, want je hebt natuurlijk een spanningsboog van een bepaald moment. Maar bij een vergadering, of meeting, van maar een half uur. Daar moet je eigenlijk alles wel kunnen onthouden. Wanneer de vergadering langer duurt dan een uur, dan wordt het inderdaad wel wat lastiger om alles precies te onthouden. Daarom is de zin ;wie schrijft, die blijft’ zo herkenbaar. Maar hoe kan je er voor zorgen wanneer je iets uit legt het ook door iedereen begrepen wordt?

Schrijf het op, of maak een tekening.

Wanneer je wilt dat mensen iets onthouden, of wanneer je iets uitlegt het begrepen wordt. Dan moet je hier natuurlijk wel wat voor doen. Het is altijd handig wanneer je tijdens een vergadering een whiteboard bij de hand hebt, waar je teksten op kan schrijven of een begrijpende tekening. Zo kan iedereen begrijpen waar het over gaat en komt het bij iedereen over. Want je wilt natuurlijk dat uiteindelijk iedereen het begrijpt en er geen vragen zijn aan het einde van de vergadering. Al zijn vragen natuurlijk niet erg.

Maar nou kan je natuurlijk tijdens een vergadering ook goed zat je eigen aantekeningen maken. Zo kan je in eigen woorden de informatie opschrijven. En in eigen woorden snap je alles net een beetje beter. Want uiteindelijk is dat belangrijk natuurlijk. Jij moet het begrijpen en uiteindelijk over kunnen brengen naar collega’s wanneer die met vragen naar jou toe komen. Dus schrijf vooral veel op, maak notities en hou dit ook goed bij. Zo kan je het altijd erbij pakken en even terug lezen wanneer je zelf twijfelt.

Zorg er in ieder geval voor wanneer je wat uitlegt, je de middelen hebt om het goed uit te leggen zodat iedereen het begrijpt en alles vragen uiteindelijk beantwoord zijn. Ook wanneer er juist aan jou iets uitgelegd moet worden, zorg er dan voor dat je genoeg schrijf materiaal bij de hand hebt om alles op te schrijven. Bewaar de aantekeningen altijd goed, ook wanneer je al weet hoe het precies in elkaar zit. Het kan namelijk altijd nog van pas komen, of juist handig zijn voor andere mensen.