Als jij een goed idee hebt of je wilt gewoon iets voor jezelf beginnen, dan is het enorm belangrijk dat je weet hoe je de juiste start maakt. Een goede start is enorm belangrijk want door een goede start heb je namelijk een stabiele en stevige basis. Jij bent zeker niet de enige in Nederland die het erg moeilijk vindt om te starten als ondernemer. Dat is zeker niet iets waar jij je voor hoeft te schamen. Het oprichten en runnen van een onderneming is vaak erg moeilijk en zwaar want in de meeste gevallen ben jij niet de enige persoon die van jouw inkomsten afhankelijk is. Hierbij kan je dan bijvoorbeeld denken aan het onderhouden van een gezin, maar ook aan eventuele werknemers. Hoe jij een goede start maakt als ondernemer, vind je dan ook in dit artikel. 

 

Maak een bedrijfsplan 

In Nederland is het niet verplicht om een bedrijfsplan te maken als jij als freelancer aan de slag wilt gaan. Netwerken als freelancer werkt namelijk volgens compleet andere regels dan andere rechtsvormen zoals een B.V of een N.V. Toch is het als freelancer handig om een bedrijfsplan voor jezelf te maken zodat jij op papier hebt staan welke kant jij met je bedrijf op wilt gaan. Een bedrijfsplan maken kan in het begin zeer ingewikkeld zijn omdat jij letterlijk alles moet uitzoeken over de taken die jij uit wilt gaan voeren. Dat hoort er simpelweg bij als je wilt gaan starten als ondernemer. Een bedrijfsplan is ook handig als jij een lening wilt gaan aanvragen bij een kredietverstrekker. Zij vragen namelijk altijd om een bedrijfsplan. 

 

Accountant en fiscaal juristen 

Het is niet alleen voor andere rechtsvormen interessant om in contact te staan met een fiscaal jurist. Ook het laten doen van de boekhouding door een accountant is een goede zet. Deze personen weten namelijk de regels en de huidige wetten waardoor jij enorm veel extra geld kan verdienen of besparen. Je verdient dit natuurlijk niet als omzet, maar als korting op belastingen. Dit is enorm belangrijk, vooral als je door wilt groeien met je onderneming. Er wordt wel eens gezegd: ‘een goede boekhouder verdient zichzelf terug’. Het inschakelen van een accountant en een fiscaal jurist moet je daarom zien als een investering en je moet dus niet schrikken van de prijzen die je soms per uur kwijt bent. Op de lange termijn is dit een investering die je naast geld besparen, ook veel kennis kan brengen.