Als bedrijf ben je verplicht om energie te besparen wanneer je gas- en stroomverbruik boven een bepaalde hoeveelheid kWh en m3 uitkomen. Dit staat in de Wet milieubeheer. De vraag is met welke energiebesparende maatregelen jij binnen je bedrijf effectief bespaart. Om dit te kunnen beslissen is eerst inzicht nodig. Die inzicht kun je op ten minste twee manieren verkrijgen die we je hier toelichten.

Inzicht met een energieverbruiksmanager

De meeste energieverbruiksmanagers geven inzicht in hoeveel energie je bedrijf dagelijks verbruikt en welke apparaatgroepen de grootste energieslurpers zijn. Sommige apparaten noteren het verbruik zelfs iedere vijftien minuten. Deze informatie over de patronen in je energieverbruik krijg je door de slimme meter te koppelen aan de verbruiksmanager.

Een energieverbruiksmanager is vooral bedoeld om zelf op onderzoek uit te gaan naar het verbruik binnen je bedrijf. Wellicht merk je gaandeweg dat er in de weekenden en avonduren veel stroom verbruikt wordt terwijl niemand aanwezig is. Dan gaat er waarschijnlijk een lampje bij je branden en kun je besparende maatregelen nemen. Denk aan de computerschermen volledig uitzetten, de verwarming een paar graden lager zetten en de verlichting uitschakelen.

Een energiespecialist inschakelen

Een energiespecialist is bijvoorbeeld een Onafhankelijke Diensten Aanbieder (ODA). Zo’n partij is gespecialiseerd in zakelijk energieverbruik en het besparen hierop. Geef je als ondernemer de energiebesparing graag uit handen, dan is een ODA wellicht interessant om in te schakelen.

Een ODA gaat het complete zakelijke energieverbruik binnen je bedrijf na, zoals:

  • Hoeveel gas en stroom er wordt verbruikt
  • Op welke momenten de vraag naar energie het hoogst is
  • Welke apparaten en machines veel stroom verbruiken
  • Of er lekken in het energieverbruik te vinden zijn waardoor onnodig energie verbruikt wordt

Door het patroon in je zakelijk verbruik nauwkeurig in kaart te brengen geeft een ODA vervolgens aanbevelingen voor energiebesparing.

Energiebesparing verplicht

Voor bedrijven met een verbruik van minimaal 50.000 kWh stroom en/of 25.000 m3 gas is energiebesparing erg relevant. Zij zijn namelijk verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen als deze binnen vijf jaar zijn terugverdiend. Dit is volgens de Wet milieubeheer die al sinds 1993 bestaat. Een duurzame wet, maar op de naleving ervan was geen controle.

Dus is er nieuw leven geblazen in de Wet milieubeheer. Vanaf 2019 zijn bedrijven verplicht om de overheid te informeren over de maatregelen die zij hebben genomen om energie te besparen. Ze hebben de zogenoemde ‘informatieplicht’ en zo controleert de overheid op de naleving van de wet. Het doel is dat bedrijven bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot zoals die staat vastgelegd in het Klimaatakkoord. Met Nederland moeten we de afspraken over de CO2-uitstoot namelijk nakomen. De overheid betrekt het bedrijfsleven hierbij omdat zij voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de CO2-uitstoot.

Energiekosten aanzienlijk verlagen

Energiebesparende maatregelen zijn niet alleen duurzaam, maar ze verlagen de zakelijke energiekosten ook aanzienlijk. Zelfs als er eerst een investering voor nodig is. Daarnaast is er nog een manier om de energierekening zo laag mogelijk te houden en dat is met mkb energie vergelijken. Dit heeft enkele voordelen die we hieronder voor je opnoemen:

  • Een vergelijking is zo gemaakt: in slechts 2 minuten zie je een duidelijk vergelijkingsoverzicht van alle zakelijke energieleveranciers
  • Zakelijke energieleveranciers tonen hun scherpste tarieven op een online vergelijker.
  • Het scherpste aanbod vraag je direct online aan.

Bovendien krijg je automatisch bericht als het weer tijd is om een nieuw zakelijk energiecontract aan te vragen. Wat als groot voordeel heeft dat je nooit onnodig teveel betaalt voor je zakelijke energie.